Column Speelotheek van het jaar

Acht proefleden binnen een uur


Werkochtend
Deze donderdag begint voor mij in de speelotheek om 8.15. Goedemorgen! We hebben vandaag een werkochtend gepland. Omdat we de ruimte van de speelotheek delen met de school, moet eerst alles worden klaargezet. Tafels aan elkaar schuiven, benodigdheden uit de kasten pakken, al het speelgoed waar iets mee aan de hand is van het krappe zoldertje naar beneden sjouwen.

 

Om 9.00 komt de versterking. Gelukkig zijn we vandaag met een grote groep (6 vrijwilligers) en al gauw is iedereen druk aan de slag. De stapels slinken zienderogen, wat werkt iedereen hard. En ondertussen is het ook reuze gezellig. Aan het eind van de ochtend is bijna al het nieuwe buitenspeelgoed gereed voor de uitleen, is al het speelgoed met een beschadiging of vermissing onder handen genomen en is een portie gekregen speelgoed uitgezocht. Hard werken, mooi resultaat.

 

Kijkavond
Tussendoor nog even de tijd nemen om speelgoed af te leveren bij een lener en naar de Blokker te fietsen voor een nieuwe opbergbox voor de voetbal strikers. Even thuis op adem komen en dan weer naar de speelotheek. Een speelotheek in een Integraal KindCentrum (IKC) heeft als voordeel dat je makkelijk kunt aansluiten bij activiteiten. Vanavond is er een kijkavond tussen 18.00 en 19.00 waarbij de kinderen van de basisschool hun kunstprojecten laten zien aan hun ouders en familie. Een uur lang je doelgroep rondom de speelotheek, daar maken we graag gebruik van. Ook een kijkavond dus bij de speelotheek! Ik ben om 17.15 aanwezig om de speelotheek tiptop in orde te maken. Zou het lukken om nieuwe (proef)leden te werven? Ik ben altijd positief gespannen bij dit soort kansen.

Al gauw arriveert ook voorzitter (en juf) Brenda. Samen zorgen we voor een perfecte aankleding: onze beachflags en borden bij de ingangen van de school, het nieuwe speelgoed uitgestald op twee prominente plekken in de speelotheek, folders, visitekaartjes, flyers met nieuws. En natuurlijk de speciale aanbieding goed in het zicht: een proefabonnement tot de zomervakantie voor maar 5,- (voor 2 stuks speelgoed: 1 + 1 extra). De deuren wijd open en onze set verkeersborden met verkeerslicht lokken de belangstellenden als vanzelf naar binnen.

Een uur en acht nieuwe proefleden later kunnen we vaststellen dat de kijk-avond voor ons een doorslaand succes was. Ik ben een beetje schor van al het praten als om 19.15 het laatste nieuwe proeflid de deur uit loopt. Met 8 formulieren om in te voeren in de ledenadministratie ga ik weer naar huis. Huiswerk: ledenadministratie bijwerken, met een toename van leden is dat een leuke klus.

 

Ook belang bij nieuwe leden, dit is een manier:
Zorg dat je zichtbaar bent! Ga de boer op met jouw speelotheek en spreek tijdens evenementen waar je nieuwe leden probeert te werven zoveel mogelijk mensen aan. Iemand aanspreken kost je niks en wie weet wat het je oplevert!  Zorg dat je mooi en divers speelgoed (mee) hebt om te laten zien. Een nu-of-nooit-proefaanbieding maakt het voor iedereen interessant om proeflid te worden, vijf euro vinden ze een mooi bedrag om het eens uit te testen.

Vind je het eng om de speelotheek te verkopen aan willekeurige voorbijgangers? Oefening baart kunst en je krijgt vanzelf ervaring in het positief ombuigen van dooddoeners.

 open aan willekeurige voorbijgangers? Oefening baart kunst en je krijgt vanzelf ervaring in het positief ombuigen van dooddoeners: