Column Speelotheek van het jaar

21 skills: we zijn weer helemaal bij!
Op woensdag 15 juni organiseerde Speelotheek de Vlieger een workshop ‘21skills in spelen en spellen’. 21skills staat, uitgeschreven in goed Nederlands, voor: vaardigheden van de 21e eeuw.


Hoe zijn de vaardigheden van de 21e eeuw verwerkt in de nieuwste generatie spellen? Vincent van het denkspellenparadijs.nl demonstreerde hiervan een aantal sprekende voorbeelden. Want een spelletje spelen vroeger en nu, daar zit wel verschil tussen. Deelnemende speelotheken, docenten en ouders zijn weer helemaal up-to-date. Voor iedereen die niet bij de workshop was hebben we een aantal spellen en vaardigheden uitgelicht.


Alarme: een visueel aansprekend memoryspel met een thema waar kinderen dol op zijn. Als team moet je de volgorde van de kleuren op de brandweerwagen omdraaien. Onthoud steeds goed waar de kleuren liggen! Je speelt met elkaar en mag elkaar helpen. Weten jullie de kleurencombinatie helemaal te maken voor de brand uitbreekt: jullie zijn een prima brandweerteam!


Max de kat: samen speel je tegen de kat. Zorg dat de muis, vogel en eekhoorn veilig in hun holletje komen. Want Max de kat heeft honger en zit deze dieren op de hielen. Overleg met elkaar hoe alle dieren de kat voor kunnen blijven. Creatieve ideeën om de kat op afstand te houden zijn toegestaan.


Vincent laat een instructiefilmpje zien van Beestenboel. Dit filmpje op Youtube helpt kinderen direct zelf aan de slag te gaan met dit spel. Vincent licht toe: “Als ouder of leerkracht hoef je dus niet te begeleiden, kinderen leren om het met elkaar te regelen. En het filmpje opzoeken, dat kunnen ze natuurlijk ook prima zelf! Allemaal 21skills die je met een simpel spelletje kunt ontwikkelen op een leuke manier.” Beestenboel is een snel spel waarbij kinderen moeten ontdekken welk dier (kleur en soort) ontbreekt op het plaatje. Het ontwikkelt onder meer het logisch denken.


Met dank aan Vincent van www.denkspellenparadijs.nl voor alle leerzame-maar-niet-saaie-spellen-inspiratie!


Speelotheek de Vlieger volgen naast deze nieuwsbrief? Check regelmatig de website www.speelotheek-de-vlieger.nl of word lid van www.facebook.com/groups/Speelotheek.de.Vlieger en blijf automatisch op de hoogte van de laatste nieuwtjes.