Organisatie VSN

De Vereniging Speelotheken Nederland is in 2003 opgericht.  Speelotheken moeten een vuist kunnen maken om gezien en gewaardeerd te worden. Daarom heeft Marianne de Valck met enkele andere enthousiaste mensen deze Vereniging opgezet. Momenteel zijn er rond de 190 speelotheken door heel Nederland lid.

Bestuur
De VSN heeft een bestuur dat uit minimaal 3 en maximaal 6 personen bestaat. Voorzitter, secretaris, penningmeester en bestuursleden. Het bestuur vergadert elke twee maanden en bespreekt dan de komende activiteiten, de mogelijkheden om speelotheken in het nieuws te brengen en punten van aandacht die door speelotheken zijn aangekaart.

Stafleden
De bestuursleden worden door diverse stafleden ondersteund in de uitvoering van de werkzaamheden


Regiobijeenkomsten
In verschillende provincies zijn regiocontactpersonen actief. Zij zijn op diverse manieren betrokken bij speelotheken.
Jaarlijks geven ze de speelotheken in hun regio gelegenheid elkaar te ontmoeten op regiobijeenkomsten. 
Op deze avonden kunnen medewerkers informatie uitwisselen of ze worden bijgepraat over een bepaald thema.

Nieuwsbrief 
Ongeveer 7 maal per jaar verschijnt er een nieuwsbrief met informatie uit allerlei richtingen: de speelotheken, de wetgever, het bestuur, aanverwante organisaties. 

Landelijke speelothekendag 
Eens per jaar zijn alle leden welkom op de Speelothekendag. Dan wordt de Algemene Ledenvergadering gehouden. De speelotheek van het jaar wordt gekozen en er is een workshop of lezing over een onderwerp. Leveranciers tonen hun spelmateriaal en het is de plek om elkaar te ontmoeten. Vaak gaan we ook op bezoek bij een speelotheek in de buurt. Elk jaar wordt deze dag in een andere plaats georganiseerd rond een bepaald thema.

Week van de Speelotheek 
De week van de speelotheek is geïntroduceerd door de Vereniging Speelotheken Nederland. Jaarlijks wordt deze gehouden in de week van de Nationale Straatspeeldag eind mei/ begin juni. De Vereniging laat een persbericht uitgaan naar de landelijke dagbladen. De leden kunnen zelf de plaatselijke pers inlichten over hun activiteiten rond deze dag.

Speelotheek van het jaar
Ieder jaar schrijft de Vereniging Speelotheken Nederland een verkiezing uit voor de titel "Speelotheek van het jaar". Dit wordt georganiseerd rond het jaarthema. 
Speelotheken die zich rond dit thema willen profileren kunnen zich opgeven en een plan indienen van de wijze waarop zij het thema gaan vormgeven. Uit die plannen selecteert de jury drie genomineerden. Deze krijgen bezoek van juryleden en mogen zich op de Landelijke Speelothekendag presenteren. De bezoekers van die dag mogen stemmen na de presentaties. De juryrapporten en de uitgebrachte stemmen leveren dan de uiteindelijke winnaar op. Voor deze speelotheek is er een plaquette en een uniek spel. Ook de andere genomineerden gaan met een spel naar huis. 

Speelotheek van het jaar 2016
SOT De Vlieger uit Duiven 

Speelotheek van het jaar 2015
SOT De knikkerpot uit Lekkerkerk 

Speelotheek van het jaar 2013/2014
SOT De Speelstek uit Boskoop 

Speelotheek van het jaar 2012
SOT t Stokpaardje uit Julianadorp (N-H)

Speelotheek van het jaar 2011
SOT Harlekino uit Pijnacker (Z-H)

Speelotheek van het jaar 2010
SOT Berend Botje uit Capelle aan den IJssel (Z-H)

Speelotheek van het jaar 2009
SOT de Schatkist uit Kapelle (ZLD)

Speelotheek van het jaar 2008
SOT de 
Wissel uit Wychen (GLD)

Speelotheek van het jaar 2007
SOT de 
Dobbelsteen uit Bovenkarspel (NH)